· 

Verlangen en behoeftes

"Ver voorbij de ideeën over goed en fout

is een plek.

Ik ontmoet jou daar." Rumi

 ------------------------------

Behoefte en verlangen, als ik de betekenis opzoek kom ik het volgende tegen over behoeften

 • gebrek aan
 • zaken die je nodig hebt
 • verlangen hetgeen je mist

bij verlangen staat:

 • begeren, wensen, verlangen naar
 • willen, eisen

Verlangen en behoeften

Ik had laatst een gesprek of noem het meer een betoog, omdat mijn woorden niet gehoord werden en de ander mij al schreeuwende wilde overtuigen dat haar mening toch echt de juiste was en de ander daar naar moet luisteren?!

Een bijzonder thema, horen en gehoord worden. Iets verlangen of iets eisen.
Als we iets graag willen en geen nee dulden, dan is het het geen vraag maar een eis.

 

In ieder contact of vraag aan de ander mag ik bij mijzelf opmerken of ik ook die 'nee' van de ander kan respecteren?
Dat wil niet zeggen dat ik teleurstelling kan voelen of andere emoties of gedachtes heb.
Ik erken dat het wel wat vraagt om bewustzijn en communicatie vaardigheden om die nee te horende ontvangen.
 
Als ik dat niet kan, weet ik dat is iets eis en niet vraag.

Geweldloze communicatie

Met de tools van de Geweldloze communicatie of noem het liefdevolle communicatie kun je dit soort manieren ontrafelen.
Je kunt je bewust(er) worden van wat je doet in de communicatie naar de ander. 
In de energie is het namelijk al voelbaar als je geen nee kunt ontvangen, niet altijd dat je daar bewust van bent maar het resultaat is meestal wel zichtbaar.

 

In de tantrische levenswijze kun je leren en oefenen hoe je dat doet in de praktijk. Het is soms best moeilijk om jezelf te reflecteren. Daarom zijn deze groepsworkshops juist zo waardevol, iedereen is een spiegel voor je. Het is een fijne, Sacred oefen plek om tools te leren in omgaan met je eigen verlangens en die van de ander.

Ja of Nee zijn beide heel waardevol

Als je jezelf bewust wordt van je verlangen en je vraag naar de ander, en je realiseert je en accepteert dat er ook een nee kan komen, is de kans veel groter dat je een ja ontvangt. Of als er een nee komt je die ook kan dragen en respecteren

Ik heb liever een eerlijke 'Nee', dan een 'Ja', omdat de ander geen nee durft te zeggen. Want als je dat durft dan is de 'Ja' zoveel meer waard.


De uitnodiging is om je niet in te houden om te vragen wat je wilt, het is veel fijner voor jou en die ander als je gaat voor je verlangen. Alleen al durven uitspreken is bijzonder krachtig en heel waardevol.
Want heel vaak hangt zo'n verlangen al in de lucht en mogelijk durft de ander hierdoor ook meer van zichzelf bloot te geven. Voor mij is blootgeven je echt en puur te durven laten zien, horen, (met je kleren aan om verwarring te voorkomen met mijn woordgebruik). 

Van droom naar realiteit

Ik denk echt dat als je je verlangen steeds maar inhoud, je jezelf erg tekort doet. Het kan ook zijn dat er een behoeftigheid ontstaat en dat je onbewust gaat eisen.

 

En zoals ik hierboven ervaarde, dat het leek of ik met een kind in gesprek was wat zijn zin niet kreeg en gaat stampvoeten om te krijgen wat het wil.

Dit gedrag is zo erg onaantrekkelijk en werkt ook averechts. De vraag is wil je gelijk hebben of geluk, en ontvangen wat je je graag wilt?
De kans dat je ontvangt wat je graag zou willen is super klein en het risico de ander je juist gaat vermijden is erg groot.

Eigenlijk heel jammer want het kan anders, het kan leuker, fijner en ontspannender zijn om je verlangens te delen.

Ontvangen en geven

We hebben in de tantra verschillende structuren om hiermee te oefenen, te ervaren om uit te spreken, te ontvangen en te geven. Het koning of koninginnen spel, Yin en Yang spel of zoals ik het genoemd heb 'Tantric Play of Desire'.
Het is een spelvorm waarin iedereen een keer de hoofdrol heeft of ook wel de vrager/Koning/Koningin is en de anderen uit je groepje de gever/dienaar is. Je wordt uitgenodigd om zo zorgvuldig, duidelijk uit te spreken wat je graag zou ontvangen, jij hebt de regie en kunt op ieder moment je wensen bijstellen of veranderen. De gevers of dienaren uit je groep, zijn dienstbaar om dit uit te voeren. Natuurlijk rekening houdend met je eigen grenzen die je kan aangeven door de vraag zo bij te stellen dat jij echt kunt zijn met wat je kan geven aan de vraagsteller.

Het is een bijzonder mooi, speels en verdiepende spelvorm met veel inzichten en leermomenten zoals:

 • Het lef hebben je wensen uit te spreken.
 • Te kunnen ontvangen
 • Te kunnen geven en dienstbaar te kunnen zijn
 • Je eigen grenzen te ervaren en liefdevol naar jezelf en de ander bij te stellen
 • Duidelijke communicatie 
 • Doorvragen als je het niet helemaal begrijpt
 • Te voelen hoe het is om te geven of te ontvangen
 • Waar is je aandacht in het moment
 • Ontdekken of je maar meegaat met de groep, of duidelijk je eigen grenzen aan te durven geven.

En zo kan ik en jij misschien ook meer bedenken wat je tegen zou kunnen komen in deze structuur. Meestal spiegelt zo'n oefening ook hoe je in het dagelijks leven doet.
Ben je daar blij mee? Of niet? Dan is dit een manier om te spelen met je verlangens en te kijken hoe je dit voor jezelf kunt veranderen.
Altijd met een liefdevolle vriendelijkheid naar jezelf en de ander een open hart en je zult hopelijk ontdekken dat er meer mensen zijn met dezelfde of misschien net wat uitdagendere verlangens. Want misschien hou je je toch wat in? Dat geeft helemaal niet, alleen jij weet dat en kunt het wijzigen.

Lijkt het je wat om hieraan mee te doen?
Kijk eens in de agenda.